Verden omkring os

Andre steder - Andre skikke

Verden er kommet tættere på, og vi diskuterer identitet på livet løs i disse år.

Andres identitet og skikke er lige så vigtige for dem, som vores er for os. Det handler ikke om at give køb på vores eget, men om at forstå nok til at kunne gebærde sig blandt folk, som ikke nødvendigvis ligner os.

I dette foredrag giver jeg en introduktion til det at færdes blandt indere, kinesere og arabere og såmænd også nordamerikanere. Jeg har rejst i Mellemøsten og dele af Fjernøsten og boet i syv år i USA og Canada, hvor mere end halvdelen af befolkningen i Vancouver er asiater.

Det handler om selvopfattelse, om traditioner, om religion og historie, og selv i Danmark har vi skikke, som er forskellige fra egn til egn....

Fællesskaber i forandring

Vi oplever det allesammen - at verden har ændret sig, og at det er sværere at finde ud af hvilke informationer, der er pålidelige.

Vi taler om det, som medierne og vi selv gør, om hvordan unge kan have fællesskab omkring middagsbordet, mens de er i gang med hver sin telefon, om alternative fællesskaber i samtiden, om flugt fra virkeligheden eller at leve i virkeligheden.

Bag oplægget ligger overvejelser om hvilket samfund, det er, vi vil have, og Birgitte Saltorp lægger op til en sund og respektfuld debat.

 
 
 

Blade af en udlandspræsts dagbog

Jorden rundt findes danske kirker, der er lige så forskellige som de mennesker, der har bygget dem. Ud fra mine egne oplevelser som dansk præst på Canadas vilde vestkyst, med afstikkere til USA, fortæller jeg om det liv og de mennesker, man kan møde, hvis man er på de kanter. Her synges og tales dansk, men det påvirker selvfølgelig måden, man forholder sig til det danske på, når tredje, fjerde og femte generation kommer i kirken.

Udlandspræstens arbejde indbefatter en del rejseaktivitet, fund-raising og andet, som vi ikke er vant til i det priviligerede danske folkekirkeliv. Livshistorierer, naturoplevelser, samfundsopfattelse og politik går hånd i hånd, og midt i det står immigrantkirken som et kulturelt og teologisk fyrtårn for både fjerde og femte generation i Canada.

Indianerprinsessen ved verdens ende

Langs Nordamerikas vestkyst har der været gode betingelser for rige kulturer, men mødet med den vestlige levevis har ændret dem for altid. I Canada har man i de senere år haft en sandheds- og forsoningskommission for at hjælpe de oprindelige folkeslag videre, og trods en hård fortid er der mange toner af håb i både kunst, toner og tale.

Gennem mine fem år i Canada har jeg en særlig interesse for kystindianernes historie og livsvilkår, og jeg har bl.a. besøgt øgruppen Haida Gwaii, som er tættere på Alaska end på Vancouver. Som en del af foredraget medtager jeg ting fra forskellige kulturer.

Danske udvandrere i Nordamerika

De fleste af os har slægtninge, som er udvandret gennem de seneste 150 år, men hvad blev der af dem?

Vi følger kendte som ukendte danskere gennem USA og Canada og finder ud af hvorfor, det ikke er så nemt at finde Fætter Niels på prærien. Danskerne har været mange steder og bragt meget godt med sig, og vi vil selvfølgelig høre om Elk Horn (hvor jeg var længe inden Brødrene Price!) og Solvang og mange andre danske pletter på kortet 'over there'.

Hvad kan det lære os, at der ligger danske museer og kulturinstitutioner på prærien, og at der danses folkedans og synges danske sange af mennesker, som knapt nok véd, hvor Damark ligger?

Gennem de senere år har jeg holdt foredrag for "de gamle danskere" om dansk historie og identitet.

Hvad kunne I tænke jer?

Måske har I et særligt tema en sæson, eller også har I et emne, I ikke finde en foredragsholder til.

Jeg elsker den slags udfordringer, så kontakt mig, så vi kan udvikle noget sammen.

Jeg har også arbejdet med virksomheder og fagforeninger, så tøv ikke med at kontakte mig for meget anderledes opgaver.

Ring på: (+45) 41 28 11 51

Copyright @ Birgitte Saltorp