Historie

Præludier til Guldalderen

Der er mange gode grunde til at betragte tiden fra ca.1800 til ca.1850 som Danmarks guldalder. Men hvad skete der i verden, som gjorde at forholdene blev ideelle for, at et lille land højt mod nord kom til at markere sig i verdenskunsten og verdenslitteraturen?

Var det noget i luften eller i vandet, i begivenhederne ude og hjemme, eller var det et sammentræf af omstændigheder? Og hvad har vi bidraget til verden med - ud over H.C. Andersen og Søren Kierkegaard?

Dansk erhvervsliv gennem 150 år

Danmark har stolte handelstraditioner, og vi er et foregangsland, når det gælder innovation. Hvad er historierne bag de nicher, danske produkter udfylder i dag, og hvordan er vi overhovedet nået dertil?

Pandora og Lego er jo populære produkter ude i verden, men mange derude véd ikke, at de er danske, så har vi en identitetskrise?

Foredraget inddrager både lokale og globale eksempler, og maner til diskussion og eftertanke.

Hvorfor er vi danske?

Et skævt blik på verdens lykkeligste folk - og en tour de force gennem Danmarkshistorien

Der laves kulturkanon, historiekanon og meget andet, men hvordan er vi egentlig blevet dem, vi er? Er vi i virkeligheden nogle andre, end vi selv tror?

Vi har meget at være glade for i Danmark og vores historie, men hvor kommer det fra, og er vi så specielle, som vi går og tror? Det handler om historie, slægtsforskning og selvforståelse, og der er sandsynligvis overraskelser undervejs. Efter flere år som udlandsdansker har Birgitte Saltorp set landet både indefra og udefra, så der er skæve vinkler og kærlig hip til danske ude og hjemme.

 
 
 

Folkelivet i kalkmalerierne

Kalkmalerier fortæller os om meget andet end troen på den tid, de blev malet. Gennem billeder fra hele landet lærer vi om både mad, tøj, høstarbejde, forholdet mellem mænd og kvinder og fanden og hans pumpestok. Der er plads til både aha-oplevelser, skæve grin og spørgsmål undervejs, mens vi undersøger Danmarks rige kulturarv.

Senest har danske i USA været meget begejstrede for denne introduktion til vores kultur.

H.C.Ørsted og Guldalderens videnskabsfolk

Et fire siders skrift holdt sin sejrsgang over Europa i 1820, og med ét var H.C. Ørsted på alles læber. Hvem var han, og hvad skete der i den tid, som var forudsætningen for hans og mange andre videnskabsfolks arbejder? Vi skal fra Langeland til Tyskland og Frankrig og tilbage til Danmark igen, hvor en anden H.C. måske også gør sin entré i historien, og vi vil opdage, at Ørsteds arbejde stadig påvirker vores hverdag.

Det gik stærkt i verden og i Danmark i første halvdel af det 19. århundrede. H.C. Ørsted interesserede sig som mange af sine samtidige ikke kun for naturvidenskab, men også for filosofi og digtning, mens hans bror Anders Sandøe Ørsted stod fadder til det danske demokrati. Blandt deres samtidige er mange andre mindre kendte, hvis forskning har haft betydning for vores samfund og vores måde at tænke på i dag, og vi skal både høre om nogle af dem og om brødrene Ørsted. Og det er muligt, at H.C.Andersen også dukker op undervejs. Ja!

Hildegard og Birgitta – middelalderens stærke kvinder

Deres navne lyser stadig – eller rettere igen – på kristendommens stjernehimmel; men hvem var de egentlig, disse modige kvinder, som påvirkede både den store og den lille historie?

Vi bevæger os blandt småkårsfolk, adel og hellige i tiden fra 1100 til 1400, fra et ydmygt kloster i Tyskland til en rejse fra det svenske hof til Rom gennem pestens Europa. Men ikke nok med det - historien tager os over Polen og Sydamerika tilbage til Sverige og Danmark.

Foredraget er på sammetid let, humoristisk og fuldt af spændende detaljer.


Kirken under besættelsen

Kaj Munk var ikke den eneste aktive præst under besættelsen - en af de andre så endda sin egen dødsannonce i avisen, og en anden blev opfordret til at blive skapskytte i Den danske Brigade. Foredraget tager os fra studenter på Regensen, over Hvidsten Kro og kirkelige organisationer hjemme og på udebane til en nazivenlig præst og dem, som tog sig af de danske flygtninge i Sverige.

Mange af historierne er ikke almindelig kendt, og jeg har både forsket i emet selv og deltaget i en gruppe, som arbejdede med emnet "Kirken under besættelsen", så der er stof til både korte og længere foredrag, alt efter hvad I kunne tænke jer.

Ring på: (+45) 41 28 11 51

Copyright @ Birgitte Saltorp